DAG VAN DE SCHEIDING 2024
Op 13 september was het zo ver: de Dag van de Scheiding. Een belangrijk moment om stil te staan bij de impact van scheiden op kinderen. Dit jaar vraagt Villa Pinedo extra aandacht voor de rechten van het kind en voeren we campagne om de processen in de rechtbank kindvriendelijker te maken.
HOE WERKT HET HOORRECHT?
Kinderen tussen de 12 en 18 jaar (soms al vanaf 8 jaar) krijgen van de rechtbank een brief als hun ouders gaan scheiden. Zij worden dan uitgenodigd om zelf een brief te schrijven aan de rechter of naar de rechtbank te komen voor een gesprek en hun mening te geven. Dit wordt het hoorrecht genoemd en wordt door kinderen lang niet altijd als prettig ervaren.
CAMPAGNE HOOR(R)ÉCHT
Villa Pinedo wil er samen met rechtbanken voor zorgen dat de processen in de rechtbank kindvriendelijker worden en beter aansluiten. Daarom hebben we aan 111 kinderen gevraagd wat hun ervaring met de rechtbank is en hoe ze hun hoorrecht ervaren. Wat vinden ze van de oproepbrief? Welke tips hebben ze voor de rechter? Hoe hebben ze de uitspraak te horen gekregen?
PUBLICATIE
In de publicatie vind je de resultaten van het ervaringsonderzoek terug, lees je de conclusies en nemen de kinderen ons mee in de hartekreet 'Hoe dan wel?'. Je leest de publicatie hier.
BELANGRIJKSTE CIJFERS
Kinderen vinden hun totale ervaring met de rechtbank niet kindvriendelijk. Ze geven dit het rapportcijfer 4,3.
65% voelde zich (heel) gespannen tijdens het kindgesprek, door de formele setting en het grote verantwoordelijkheidsgevoel.
82% schrijft een brief terug aan de rechter of gaat op kindgesprek.
61% had het gevoel niet alles te kunnen zeggen tegen de rechter.
66% heeft behoefte aan meer heldere informatie over het kindgesprek of het schrijven van een brief.
MANIFEST
Op 10 september was het zo ver: de kennissessie Hoor(r)écht voor mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de rechtszaken van ouders. Samen hebben we het oogje opgespeld, wat staat voor de intentie om kinderen en hun gevoelens écht te zien en te horen in scheidingsprocedures. Om één te worden met hun kinderwereld.
En het gaat verder dan dat! Wat moet er veranderen, zodat kinderen hun hoorrecht gaan voelen als recht, in plaats van als een plicht en een grote verantwoordelijkheid?
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen met gescheiden ouders die een brief krijgen van de rechtbank blij zijn om hun wensen, ervaringen en behoeftes te kunnen delen, maar zich niet langer verplicht voelen dat te doen als ze dat liever niet willen?
Met het manifest nemen we als volwassenen samen de verantwoordelijkheid om het hoorrecht écht kindvriendelijker te maken en roepen we op om te luisteren naar de hartenkreten van kinderen. Hoe dan wel?
Alle beroepskrachten die betrokken zijn bij rechtszaken tussen gescheiden ouders worden uitgenodigd om mee te denken over een kindvriendelijke rechtsgang, samen met kinderen.
NIEUWE
OPEN BRIEF
Speciaal voor alle kinderen die een uitnodiging hebben gekregen van de rechtbank, is er een open brief geschreven. Om hen een hart onder de riem te steken én uitleg te geven over de uitnodiging en de rechtbank. Je leest de open brief hier.
BUDDY IN RECHTBANK
82% heeft een onafhankelijk steunfiguur gemist en had behoefte aan een Buddy. Dit is iemand die hen voor, tijdens en na het kindgesprek steunt en zelf ook ooit zo'n gesprek heeft gehad.
NIEUWE WEBPAGINA RECHTEN
Welke rechten heb je allemaal als kind? Moet je kiezen bij wie je gaat wonen? Of ben je verplicht om op kindgesprek te gaan? Het antwoord op al die vragen lees je op onze nieuwe webpagina over rechten, speciaal voor kinderen!
-
- Kinderen schrikken van onbegrijpelijke oproepbrief bij scheiding ouders (NOS RADIO 1)
- Rechtszaken over echtscheiding onvoldoende kindvriendelijk (NRC)
- NOS Jeugdjournaal 13 september
- Hart van Nederland 13 september
- Jongeren vinden de rechtbank in scheidingszaken niet kindvriendelijk (Trouw)
- Kind van gescheiden ouders voelt zich in de rechtbank vaak ontredderd (Het Parool)
- Trauma's na verhoren van de rechter: kinderen geven hun ervaring het cijfer 4,3 (AD)
- De kinderrechter heeft tien minuten om het kind van ouders in een scheidingszaak aan te horen
- Buddy Fenna in het Jeugdjournaal over kindgesprekken
- Noodoproep Kinderombudsman: blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen
Nieuwsbrief
Ontvang onze updates!