ZIE MIJ EN HOOR(R)ÉCHT
Steun je onze hartenkreten en onderteken je het manifest ook?
ONZE HARTENKRETEN
Artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag is er voor alle kinderen, zodat zij hun stem kunnen laten horen. Een recht dat heel empowerend kan voelen voor kinderen. Een recht dat je kracht kan geven. Een recht dat kinderen niet kwijt willen. Echter, voor kinderen die vanwege de scheiding van hun ouders naar de rechtbank moeten, voelt dit nu niet als een recht. Voor velen van hen voelt dit als een plicht en vaak als een grote verantwoordelijkheid. Als een zware last op hun schouders.
Voor deze kinderen is een andere benadering van het hoorrecht nodig. Een benadering die van de volwassenen vraagt om zich te verbinden met kinderen en hun belevingswereld. Het is belangrijk dat zij écht begrijpen wat deze kinderen nodig hebben. Alleen dan kunnen we bereiken dat ook deze kinderen het fijn vinden om hun ideeën, wensen en behoeften over zo’n belangrijke situatie te delen. En dat ze op latere leeftijd allemaal met een goed gevoel terug kunnen blikken op hun hoorrecht.
Het is onze verantwoordelijkheid om niet alleen op papier de rechten van deze kinderen goed te regelen. Met het manifest nemen we als volwassenen samen de verantwoordelijkheid om het hoorrecht écht kindvriendelijker te maken en roepen we op om te luisteren naar de hartenkreten van kinderen. Hoe dan wel?
SPELDJE ZIE MIJ EN HOOR(R)ÉCHT
Op 10 september was het zo ver: de kennissessie Hoor(r)écht voor mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de rechtszaken van ouders. Samen hebben we het oogje opgespeld, wat staat voor de intentie om kinderen en hun gevoelens écht te zien en te horen in scheidingsprocedures. Om één te worden met hun kinderwereld.
Werk jij ook met kinderen die een uitnodiging krijgen van de rechtbank? Vraag dan hier het speldje aan!
PILOT BUDDY IN DE RECHTBANK
Villa Pinedo doet onderzoek naar de ervaringen van kinderen met de rechtbank. Hieruit blijkt dat 82 procent een onafhankelijk steunfiguur heeft gemist in de rechtbank en behoefte heeft aan een Buddy. Een Buddy is iemand die hen voor, tijdens en na het kindgesprek kan steunen.
In het najaar start Villa Pinedo daarom met de pilot 'Buddy in de Rechtbank'. Moet een kind naar de rechtbank voor een gesprek? Dan gaat een jongere die zelf ook ooit zo'n gesprek heeft gevoerd mee als begeleider. Deze pilot rolt Villa Pinedo uit in samenwerking met een rechtbank.
NIEUWE OPEN BRIEF
Deze open brief hadden wij - de jongeren van Villa Pinedo - graag gehad toen we een oproepbrief kregen van de rechtbank. In de brief worden kinderen aan de hand meegenomen in wat ze kunnen doen naar aanleiding van de uitnodiging en wat ze kunnen verwachten. Daarnaast delen jongeren die ook ooit een oproepbrief hebben gehad hun tips.
Stuur jij de brief ook mee met de oproepbrief? Of geef je deze na het kindgesprek?
IN DE MEDIA
- Kinderen schrikken van onbegrijpelijke oproepbrief bij scheiding ouders (NOS RADIO 1)
- Rechtszaken over echtscheiding onvoldoende kindvriendelijk (NRC)
- NOS Jeugdjournaal 13 september
- Hart van Nederland 13 september
- Jongeren vinden de rechtbank in scheidingszaken niet kindvriendelijk (Trouw)
- Kind van gescheiden ouders voelt zich in de rechtbank vaak ontredderd (Het Parool)
- Trauma's na verhoren van de rechter: kinderen geven hun ervaring het cijfer 4,3 (AD)
- De kinderrechter heeft tien minuten om het kind van ouders in een scheidingszaak aan te horen
- Buddy Fenna in het Jeugdjournaal over kindgesprekken
- Noodoproep Kinderombudsman: blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen
“Ik schrok vooral. De uitnodiging kwam zo op mij over alsof ik verplicht was om naar de rechtbank te komen. Ook omdat er al een datum en tijd op stond, voelde het niet als een vrijwillige keuze. Ik begreep de tekst ook niet en had geen idee wat er van mij verwacht werd.”
- 16 jaar oud bij het ontvangen van de oproepbrief
“Bij elke zin was ik bezig met hoe zouden m'n ouders dit vinden.”
- 15 jaar oud bij het schrijven van de brief
“Het gebouw was echt super groot en ik zat in de zaal tegenover de rechter (die iets hoger zat). Toen moest ik mijn verhaal vertellen. Ik voelde mij zo klein in die zaal."
- 14 jaar oud tijdens het gesprek met de rechter
“De rechter was best formeel. Het voelde alsof hij alleen maar bezig was met de feiten en dus niet met mijn gevoel. Door de vragen die hij stelde voelde het voor mij ook alsof ik steeds moest kiezen tussen mijn ouders.”
- 16 jaar oud tijdens het gesprek met de rechter
“De kinderrechter was wel heel lief, zij bood erkenning en stelde me op mijn gemak. Ik kreeg ook wel dingen uitgelegd, omdat ik niet alles snapte uit de brief. Het voelde alsof ik alles aan haar kon vragen en ze echt de tijd nam. De kinderrechter was heel eerlijk en realistisch, maar stelde me ook gerust. Ik voelde me serieus genomen. Ik vond het gesprek een fijne ervaring, maar alles eromheen vond ik niet kindvriendelijk’’.
- 15 jaar oud tijdens het gesprek met de rechter
“Ik vond dit misschien wel het allerergste. Ik moest na het kindgesprek wachten op mijn ouder(s). Zij hoorden meteen na mijn kindgesprek tijdens de zitting wat ik had verteld aan de rechter. Mijn vader kwam toen huilend naar buiten. Hierdoor voelde ik mij heel erg schuldig en verantwoordelijk voor zijn verdriet. Alsof ik verkeerd had 'gekozen'. Ik durfde hem niet meer aan te kijken en kon daarna ook niet meer met hem praten omdat ik meeging met mijn moeder naar huis.’’
- 16 jaar oud tijdens het gesprek met de rechter
“Ik was 17 en wilde helemaal niks over alimentatie zeggen, wat kon ik erover zeggen? En het heeft ook niet eens geholpen. Ik kreeg een enorm schuldgevoel over alles rondom geld. Ik durfde bijvoorbeeld niet meer naar de huisarts, omdat ik dan bang was dat dat allemaal heel veel geld zou kosten.’’
- 17 jaar oud tijdens het gesprek met de rechter
“Ik had het echt wel fijn gevonden om terugkoppeling te krijgen over de beslissing van de rechter. Mijn ouders hadden allebei precies een ander verhaal over de uitspraak. Van twee kanten werd er weer een ander verhaal verteld. Ik wist gewoon niet wat nou klopte en dat was stressvol.’’
- 15 jaar oud tijdens het gesprek met de rechter
Nieuwsbrief
Ontvang onze updates!