Ik (42 jaar) in Vragen van ouders

Wederzijds?

Ik zit met het volgende en hoop dat jullie mij hier enigszins mee kunnen helpen. Enkele jaren geleden ben ik gescheiden en hebben wij toen der tijd een convenant opgemaakt waarbij de verdeling zo was dat ik de kinderen een keer in de 2 weken een weekend had en iedere woensdag op donderdag. Hiervoor betaal ik en een aanzienlijke alimentatie voor de kinderen (850), overigens is dit niet hetgeen wij ooit aan de kinderen hebben uit gegeven echter de advocaat van mijn ex-partner heeft letterlijk aan gegeven dat zij een hoge kinderalimentatie moest vragen en een lage partneralimentatie vanwege de heffingskotingen en de bescherming van de kinderalimentatie en een aanzienlijke partneralimentatie(650),-. Mijn ex-partner heeft daarnaast vermogen(rond de 85000,-), en sinds de scheiding een bijbaantje (10 uur per week) waar ze 500,- per maand mee verdient. Ook heeft zij dus recht op de heffingskortingen en kinderbijslag. Ik heb een brutoinkomen van 5000,- netto 2850,-.

Sinds mei, juni 2013 heb ik mijn ene zoon (15) de ene week van dinsdagavond tot maandagochtend, en de andere week van dinsdagavond tot donderdagochtend. Mijn andere zoon (12) heb ik de ene week van woensdagmiddag tot maandagochtend en de andere week de woensdagmiddag tot donderdag. Mijn in ziens zouden wij hier door ook de kinderalimentatie aan moeten aanpassen, daarnaast vraag ik mij af in hoeverre er een sollicitatieplicht bestaat voor alimentatieontvangers of in hoeverre je iemand hier in zou kunnen dwingen. Eerlijk is eerlijk, redelijkheid en billikheid is hierin ver te zoeken. Ik wil overigens niet voor mijn verantwoordelijkheid weglopen, maar ben wel van menig dat dit wederzijds zou moeten zijn en niet dat de een 50 uur per week werkt en de ander 10.

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest

2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Anneke
Anneke
10 jaren geleden

Beste ik, vaak kom ik deze situaties in mijn praktijk tegen. De kinderalimentatie wordt uitgeruild voor partneralimentatie en andersom. Dit wordt niet altijd door de fiscus getolereerd. Daarnaast worden er veel fouten gemaakt in de berekeningen. Wanneer de kinderen op het adres van de ene ouder staan ingeschreven en deze de heffingskortingen ontvangt, dan betaalt die ouder ook de kindgebonden kosten. Zoals een nieuwe fiets, kapper, etc. Per 1 januari wijzigt er fiscaal veel op het gebied van de kindregelingen. ik zou niet direct naar een advocaat gaan. Het zou raadzamer zijn om een goede scheidingsbegeleider te zoeken, die de… Lees verder »

Evi
Evi
10 jaren geleden

Goedemiddag, Ik moet zeggen dat ik niet heel veel verstand heb maar dit is wat ik vanuit mijn opleiding wel weet. De dingen die ik wel weet is dat je volgens de wet max. 12 jaar partneralimentatie hoeft te betalen. Partner alimentatie hoef je niet meer te betalen als je ex gaat samen wonen kf trouwen met een andere man. Deze wetten zijn terug te vinden in BW 1: 157 t/m 160. Als ik het zo lees klopt jullie convenant niet meer met de huidige situatie. De kinderen zijn vaker bij jouw dan in het convenant staat beschreven. Logischer wijs… Lees verder »