De geschiedenis van scheiden

Iris van Spierenburg
09 apr 2014

Het is bekend dat één derde van de huwelijken geen standhoudt. Maar dit ‘feit’ klopt niet meer, want er zijn nieuwe cijfers en deze zijn hoger dan ooit: 36,2% van alle huwelijken eindigt in een scheiding blijkt uit resultaten van het CBS. En wist je trouwens dat scheiden pas sinds 43 jaar in Nederland mogelijk is?

Pas in 1971 is er een wet vastgelegd die scheiden makkelijker maakte. Daarvoor was het heel moeilijk. Tot die tijd mocht je alleen scheiden als er sprake was van een gevangenisstraf van partner, mishandeling, overspel of verkwisting. Heel veel stellen logen in die tijd dat er sprake was van overspel, in de hoop te kunnen scheiden. Maar dat lukte alleen als de partner dat bevestigde. Zo niet dan ging de scheiding niet door. Niet wettelijk in ieder geval. Je moest dan naar de rechtbank. Je kon wel (onofficieel) uit elkaar gaan, maar dan moest je wel bijvoorbeeld als man de rest van je leven je ex-vrouw financieel blijven steunen.

Dat is wel even iets anders dan wat we nu gewend zijn. Maar ver vóór 1971 was het helemaal onmogelijk om te scheiden. Dat had vooral met religie te maken. Alleen de dood van één van de twee partners kon het huwelijk beëindigen. Wat er dus toen heel veel gebeurde was dat één van de twee partners gewoon vertrok: een scheiding van tafel aan bed noem je dat. Binnen de katholieke kerk was het nou eenmaal een plicht om als echtgenoten bij elkaar te blijven. En dus was een scheiding van tafel aan bed vaak de enige oplossing.

1971 was blijkbaar een jaar waarin scheiden een maatschappelijke discussie werd. Het was Minister van Justitie Carel Polak die hier verandering in bracht. Hij bepaalde dat partners vanaf toen konden scheiden als er sprake was van ‘duurzame ontwrichting’. Een vage term, die simpelweg betekende dat je als partners kon scheidden als het huwelijk niet meer goed was. Een hele brede term dus, waardoor opeens iedereen kon scheiden. En het bleek dat daar heel veel mensen op zaten te wachten, want in tien jaar tijd verdubbelde het aantal echtscheidingen!

In een vrij korte tijd is er dus veel veranderd in de scheidingswereld. Vroeger was het een stuk lastiger om te scheiden. Tegenwoordig wordt er gezegd dat er te gemakkelijk gescheiden wordt. Wat vind jij? Zou de wet weer iets strenger moeten worden zodat mensen niet zo gemakkelijk meer gaan scheiden, of past dat niet meer bij deze tijd?

Bronnen: artikelen Scheiden doet lijden en Kans op echtscheiding groter dan ooit.

Kim (21)