rebecca (42 jaar) in Vragen van ouders

Rechter

Beste kinderen,

Ik ben gescheiden en moeder van mijn biologische kind van 7 jaar en stiefmoeder van een dochter van 10 en een zoon van 12, ik woonsamen met hun vader.
De verhoudingen tussen mij en de kinderen zijn goed en ook tussen de kinderen onderling.
Zowel mijn partner en zijn ex als ik met mijn ex hebben co-ouderschap over de kinderen.
Mijn partner is nog niet gescheiden van zijn ex-partner, dus de moeder van mijn stiefkinderen, helaas duurt dit allemaal erg lang en is er veel ruzie.
Volgende maand is er na 3 jaar eindelijk een rechtszitting.
Nu is het zo dat mijn stiefzoon net 12 is, en dus gehoord wordt door de rechter. Hij wil er niet met zijn vader of moeder over praten wat hij tegen de rechter zal zeggen.
Zelf weet ik niet goed hoe zo’n gesprek tussen een kind en een rechter verloopt, hoe de vragen gesteld worden en dergelijke.
Ook zou ik hem graag wat meer informatie hierover geven.

Zouden jullie mij kunnen vertellen hoe zo’n gesprek gaat, wat jullie ervaringen waren en hebben jullie tips hoe wij hem het beste kunnen helpen en begeleiden.

Alvast erg bedankt, Rebecca

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest

5 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Rebecca
Rebecca
9 jaren geleden

Beste Evi, Beau, Dara en de persoon die anoniem heeft gereageerd,

Erg bedankt voor jullie reacties! Ik neem van allemaal wat mee en zal nu, maar ook steeds in alle situaties proberen een goede, lieve en zoveel mogelijk onpartijdige (stief)moeder te zijn, en goed naar de kinderen te luisteren, want voor de kinderen is het al zo moeilijk, zoals jullie terecht schrijven!

Nogmaals veel dank en veel succes!

Rebecca

Dara
Dara
9 jaren geleden

Beste Rebecca, Wat fijn dat je wilt helpen. Het is echt heel fijn om een aardige stiefmoeder te hebben kan ik zeggen. Zelf heb ik veel steun gehad aan mijn stiefmoeder, ook omdat ik met haar kon praten over dingen zonder de situatie uit te leggen maar terwijl ze nog steeds redelijk onpartijdig was voor mij. Vertrouwd maar niet direct ‘involved’ in alles. Ik hoop dat jij ook zoiets voor jouw stiefkinderen kan doen zo. Op mijn 12e ben ik ook op kindergesprek geweest bij de rechter. Toen heette dit echter nog ‘kinderverhoor’, dus ik was enorm nerveus. Ik denk… Lees verder »

Beau
Beau
9 jaren geleden

Beste Rebecca, Dankjewel voor je bericht. Ik heb zelf niet direct ervaring met het fysieke gesprek met de rechter, maar wel met het contact op papier. Vragen waar je aan kunt denken zijn: – Wat wil jij als kind? – Bij wie wil je wonen? Op de website van de Rechtspraak staat veel meer informatie rondom het fysieke gesprek met de rechter. Je kunt een filmpje vinden via http://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Civiele-rechter/Pages/Video-over-kinderverhoor.aspx. Er is ook een folder beschikbaar, welke je kunt vinden via http://www.rechtspraak.nl/naar-de-rechter/civiele-rechter/documents/r007kinderverhoor2008.pdf. Ik hoop dat de inhoud van het gesprek met deze links duidelijker wordt :-). Heel veel succes aan iedereen… Lees verder »

Evi
Evi
9 jaren geleden

Hallo rebecca, Bedankt voor je bericht ik zal je als kind van gescheiden ouders zo goed mogelijk advies proberen te geven. Mijn situatie is niet helemaal het zelfde. Toen ik 12 was en mijn ouders gingen scheiden kreeg ik een brief van de rechter. Daarin werd gevraagd wat ik graag zou willen. Ik heb geen gesprek gehad, ik denk omdat mijn ouders over de omgangsregeling het wel eens waren. En ik eigenlijk ook wel, ik heballeen aangegeven dat ik mijn vader opzich wel vaker wilde zien. Als je 12 bent wordt je gehoord, het betekent niet dat je zelf mag… Lees verder »

Anoniem
Anoniem
9 jaren geleden

Ik heb er ervaring mee. Het kind wordt 5 minuten gehoord, er wordt niet dieper en verder gevraagd. Daarna is het niet meer belangrijk wat beide partijen inbrengen, hoe redelijk, overtuigend en juist ook. Dit word van tafel geveegd. Wordt natuurlijk niet gemotiveerd. Er wordt erg vaag gedaan wat het kind mogelijk heeft gezegd. . Kortom: wat het kind vind is belangrijk. Het kind kan de gevolgen niet overzien. Dus de ouder die het kind onder de duim heeft en/of verzorgd trekt aan het langste eind. Rechters doen interessant maar zijn erg naïef. Niet omdat ik dat vind maar omdat… Lees verder »