Viva (47 jaar) in Vragen van ouders

Tekort aan aandacht?

Hallo,
Ik vraag advies over het volgende.
In juli 2013 besloten wij na ca 20 jaar uit elkaar te gaan. We waren niet getrouwd. Sinds mei 2014 ben ik verhuisd. In het ouderschapsplan hebben we afgesproken dat de jongens (15 en 11 jaar) om de week wisselen. We wonen nu gelukkig nog vlak bij elkaar.

Mijn jongste zoon heeft vanaf het begin gezegd dat hij liever de hele tijd bij mij wil wonen. Dit zegt hij nog regelmatig. Hij botst veel met zijn vader, hij zegt dat hij het er niet leuk vindt. Hij gaat nog wel en meestal zonder grote problemen. We pakken de spullen in en ik breng ze weg. Ik heb hem geadviseerd met zn vader te praten en ook aangeboden hem daarbij te helpen. Hij vindt het er niet leuk maar zegt dat zn vader toch zegt dat het niet zo is, wanneer hij er over begint. Ik heb de indruk dat het niet om hele specifieke dingen gaat maar om een tekort aan echte aandacht, dingen niet alleen zeggen maar ook doen en hoe het daar qua sfeer is. Ook weet ik dat mijn ex af en toe zn geduld verliest en dan een naar dreigement uit. Vaak heeft dit dan betrekking op houding/gedrag van de oudste over schoolwerk. Deze kan dit schijnbaar makkelijk langs zich laten afglijden maar ook de jongste ziet/hoort het.

Ik kan niet goed beoordelen wat er allemaal speelt. Wat zit er in het gedrag/houding van mn ex en wat in dat van mijn jongste zoon. De communicatie met mijn ex is helaas niet zodanig dat ik dit eenvoudig met hem kan bespreken. Ze hebben ook positief contact met elkaar.

Ik weet niet wat ik kan doen om hem te helpen. Ook vraag ik mij af wat er gebeurt als hij zelf echt voet bij stuk houdt en zegt dat hij niet meer gaat. Hij vindt het verhuizen van zn spullen ook vervelend en dat begrijp ik.
Veel mensen denken dat een kind vanaf 12 jaar zelf mag beslissen waar hij woont. Ik begreep dat dit niet om een vaste leeftijdgrens draait.
Wie weet herkent iemand deze situatie. Alvast bedankt.

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest

3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Peer
Peer
10 jaren geleden

Beste Viva, Na het lezen van je herkenbare verhaal vroeg ik me wel af of je jongste ook wel eens botste met zijn vader vóór de scheiding? Want ergens heb ik de indruk dat dat deel niet echtscheiding gerelateerd is maar bij alle opvoeding aan bod kan komen. Na mijn scheiding had ik trouwens ook veel tijd voor mezelf nodig; het werk moest gewoon doorgaan en ineens kreeg ik ook veel meer opvoed-verantwoordelijkheid dan voorheen. Dan nog op telkens andere plekken wonen, vaak verhuizen, geldzorgen, emoties verwerken…. Wat ik probeer aan te geven is dat kindbelang één ding is….wat je… Lees verder »

Anneke
Anneke
10 jaren geleden

Beste Viva, een kind tussen de 12 en 16 jaar kan opgeroepen worden door de rechter en mag zijn mening geven over de afspraken in het ouderschapsplan. Dit gaat dan om de zaken die vallen onder het ouderlijk gezag en de woon- en verblijfsplaats van het kind. De rechter toetst dit en neemt hierin alle belangen mee van alle partijen. Pas wanneer het kind klem of verloren zou raken in deze situatie, kan de rechter kijken of het kind tijdelijk of voor langere tijd 1 woon- of verblijfsplaats krijgt. Dit is niet wenselijk voor alle partijen. Het is ook niet… Lees verder »

j
j
10 jaren geleden

Beste Viva, een kind van 12 mag gehoord worden door de rechtbank en kan dus een verzoek indienen dat hij ergens anders zou willen wonen, echter dan moet de wettelijke vertegenwoordiger wel een rechtszaak gaan aanspannen en de vraag is wil je dit. Ik weet niet of jullie destijds via advocaten uit elkaar zijn gegaan, probeer anders een mediator voor te stellen, eventueel samen met jullie zonen, er hoort maar 1 belang voorop te staan en dat is het belang van jullie kinderen ! Probeer niet je ex te willen veranderen of nagaan wat er daar speelt, geef aan wat… Lees verder »