Co (46) in Vragen van ouders

Zelf kiezen

Wat veranderd er voor kinderen die 12 jaar worden op het gebied van zelf kiezen bij wie je zou willen wonen/verblijven of een wijziging hierin wenst?

Op de hoogte blijven
Laat het mij weten wanneer er
guest

3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Misha
Misha
7 jaren geleden

Hi Co, Wat goed dat je deze vraag hier stelt. Klopt het dat jullie al eerder gescheiden waren? Of zitten jullie er op dit moment in? In de wet staat dat kinderen vanaf 12 jaar het recht hebben om gehoord te worden. Als je twaalf jaar of ouder bent en je ouders gaan op dat moment scheiden, krijg je als kind een brief van de rechtbank. Hierin staat dat je je mening over de omgangsregeling mag geven. Dit kan op twee manieren: Per post of door een bezoek aan de rechtbank. De rechter neemt de mening van het kind mee… Lees verder »

Samantha
Samantha
7 jaren geleden

Beste Co, Dankjewel dat je je vraag hier op het forum stelt! Ik kan me goed voorstellen dat je je dat afvraagt. Wanneer een kind 12 wordt verandert er in principe niet heel veel. Het enige wat verandert is dat een kind vanaf 12 jaar hoorrecht heeft. Dit houdt in dat een kind het recht heeft om door de rechter gehoord te worden. Ouders zijn op deze leeftijd nog steeds degene die belangrijke keuzes maken voor het kind, zo ook bijvoorbeeld over de omgang en dus waar ze wonen. Wel is het zo dat wanneer een kind 12 is, hij… Lees verder »

Ruben
Ruben
7 jaren geleden

Beste Co, In principe bepalen beide ouders de invulling van de omgangsregeling voor een kind tot de leeftijd van 18 jaar. Mocht er sprake zijn van een meningsverschil tussen de twee ouders, betreffende eerdergenoemde omgangsregeling, kan besloten worden dit meningsverschil uit te vechten bij de rechter. De rechter vraagt het minderjarige kind, op wie de omgangsregeling van toepassing is, om zijn/haar voorkeur betreffende de omgangsregeling, hij vraagt dus wanneer het kind bij wie zou willen verblijven. Deze voorkeur wordt meegenomen in de uiteindelijke beslissing van de rechter. Deze beslissing is bindend en beide ouders dienen zich aan de door de… Lees verder »