Juridisch advies in begrijpelijke taal
Hey,
Ik heb een vraagje: kan ik juridisch scheiden van mijn vader??
Ik weet het, het is een heftige beslissing, maar ik wil gewoon even kijken of het mogelijk is. Op Google kan ik namelijk niks vinden. Mijn vader heeft namelijk geen enkele interesse in mijn leven getoond, en ik ben er klaar mee dat hij heeeeel soms nog wel iets voor mij moet tekenen (psycholoog e.d.). Ik hoef geen antwoorden van weet je het wel zeker, maar ik wil gewoon naar de mogelijkheden kijken.
Liefs,
Anoniem.
Bovenstaand berichtje op ons online forum is een voorbeeld van een vraag van een jongere die behoefte heeft aan begrijpelijke juridische informatie. De jongeren van Villa Pinedo beschikken helaas niet altijd over alle juridische informatie met betrekking tot een specifieke (v)echtscheiding-situatie. Daarom verwijzen wij in sommige situaties door naar de Kinder-Jongerenrechtswinkel. Maar wat doet deze organisatie eigenlijk precies? Wij vroegen het aan Manouk. Zij werkt als vrijwilligster bij de Kind – en jongerenrechtswinkel en vertelt ons iets meer over de missie en werkzaamheden van de Kinder-en Jongerenrechtswinkel.
Manouk (22): “Als vrijwilligers bij de Kind- en Jongerenrechtswinkel beantwoorden wij juridische vragen van kinderen en jongeren. Onze kracht is het voor kinderen eenvoudig en begrijpelijk maken van de juridische situatie waar zij zich in bevinden. Ook volwassenen mogen hun vragen op het gebied van het jeugdrecht aan ons stellen.
Iedere woensdagmiddag beantwoorden wij tijdens ons inloopspreekuur verschillende vragen over uiteenlopende onderwerpen. Kinderen en jongeren kunnen dan naar ons kantoor komen om hun vragen te stellen maar kunnen ook dat ook telefonisch doen. Via voorlichtingen op basisscholen en middelbare scholen laten we kinderen en jongeren kennismaken met kinderrechten. Daarnaast gaan we iedere maand voor een juridisch spreekuur naar Eikenstein. Eikenstein is een justitiële jeugdinrichting waar jongeren van 12 t/m 23 jaar verblijven. Regelmatig organiseren wij activiteiten in de wijk om kinderen en jongeren kennis te laten maken met het jeugdrecht. We zijn dagelijks via de mail bereikbaar voor allerlei vragen.
Kinderen en jongeren hebben eigen rechten en plichten. Ze hebben hierover informatie nodig, die ze zelf begrijpen. Met deze informatie kunnen kinderen beter hun eigen situatie begrijpen. Uiteindelijk kan een kind dan zelf een mening vormen over de situatie, en vragen om advies.”
Hopelijk hebben jullie na het lezen van dit artikel een beter beeld van waarom wij jullie wel eens doorverwijzen naar de Kinder en-Jongerenrechtswinkel. Maar natuurlijk mogen jullie al jullie vragen aan ons blijven stellen, ook als het over rechten gaat!
Wil je meer informatie over de Kind- en Jongerenrechtswinkel, neem dan eens een kijkje op de website.
Romy (21)