Welke rechten heb je als kind? (Deel 2 – Hoorrecht)
De rechter wil graag weten wat jij van de scheiding vindt en hoe het met jou gaat; dat noemen ze hoorrecht. De rechter kan je uitnodigen voor een gesprek op de rechtbank. In dit gesprek kan de rechter bijvoorbeeld vragen waar jij het liefst zou willen wonen of hoe vaak je een bepaalde ouder wilt zien. Het hoorrecht geldt voor minderjarige kinderen (van 12 jaar en ouder), maar kinderen die jonger zijn dan 12 jaar kunnen in specifieke gevallen ook gehoord worden (dit komt echter niet vaak voor).
Eerst ontvang je een brief van de rechtbank, een soort uitnodiging. In die uitnodiging staat de dag en het tijdstip waarop jij wordt verwacht. Als je bij de rechtbank komt, moet je eerst door beveiligingspoortjes (net als op Schiphol). Bij de receptie laat je de uitnodiging zien. De bode (medewerker van de receptie) brengt je dan naar een wachtruimte. Hier wacht je tot de rechter klaar is voor het gesprek. Je wordt dan opgehaald en naar de plek gebracht waar het gesprek plaatsvindt.
Je hoeft niet alleen naar het gesprek. Je mag iemand meenemen, bijvoorbeeld je moeder of je vader. Zij mogen alleen niet bij het gesprek aanwezig zijn, want het gesprek is alleen tussen jou en de rechter. Diegenen die je meeneemt wachten in de wachtkamer tot het gesprek is afgelopen. Er zit ook een griffier bij het gesprek. De griffier schrijft alles op wat er wordt besproken en maakt er een verslag van. Het gaat erom dat je bij de rechter vertelt wat JIJ vindt, dus niet wat je denkt dat het beste is om te zeggen voor je ouders of wat de rechter graag wil horen. De rechter gaat vervolgens met jou bespreken wat zij gaat vertellen aan je ouders of wat niet. Het gesprek duurt niet eens zo lang, vaak maar 10 minuten.
Het kindgesprek is een hoorrecht en geen hoorplicht. Je bent dus niet verplicht om op de uitnodiging van de rechter in te gaan. Als je niet naar de rechtbank wilt komen, maar de rechter wel iets wilt vertellen, kan je ook een brief schrijven. In die brief kan je vertellen wat jij belangrijk vindt. Het adres van de rechtbank staat in de uitnodiging. Je kan altijd vragen of iemand je wil helpen bij het schrijven van de brief. Als je wel graag naar de rechtbank wilt, maar niet kunt op het aangegeven tijdstip, kan je de rechtbank ook bellen om te vragen of het verzet kan worden.
Het klinkt best spannend en dat kan ik me heel goed voorstellen, maar onthoud: de rechter is ook maar een mens en zelf vaak ook vader of moeder dus je hoeft absoluut niet bang voor hem of haar te zijn.
Als jullie vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, stel ze gerust in de comments! Of als jullie ervaringen willen delen, mag dat natuurlijk ook altijd.
Wil je meer weten over het kindgesprek? Kijk dan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=OsEHIcqSIpQ
Roswitha (25)