Irritante huisregels

Villa Pinedo
24 aug 2017

‘Emmeline, heb je de tafel al gedekt?’
‘Emmeline, ruim de vaatwasser eens uit!’
‘Emmeline, wat had je voor je geschiedenis?’
‘Emmeline…!’

De wissel van huis is natuurlijk vet irritant. Spullen pakken, spullen vergeten en afscheid nemen. Ik vind het leven in twee huizen ook niet meevallen.
Ik leef in twee verschillende omgevingen en er zijn een heleboel verschillende regeltjes. Regels heb je altijd. Maar soms heb ik het idee dat je met gescheiden ouders er twee keer zoveel hebt.

Bij mijn moeder moet ik veel meer in het huishouden doen. Bij mijn vader juist weer super weinig. Van mijn moeder moet ik eerder gaan slapen en mijn vader vindt cijfers belangrijker. Mijn moeder wil dat ik de tafel dek, en met mijn vader eet ik gewoon voor de tv.

Al die verschillende regels hebben ook voordelen.
Als ik dan weer vergeet de was op te hangen kan ik, in ieder geval, mezelf wijsmaken dat ik moet wennen aan alle andere taken in een ander huis.
Ik heb echt eens wel geroepen: ‘Bij mama mag dat wel!’ Als mijn ouders niet met elkaar willen communiceren, is het ook weer niet echt liegen. De waarheid gewoon een beetje veranderen, dat mag best. Toch?

Als ik even aan de kant van de ouder ga staan, zou ik voorzichtig kunnen adviseren wél contact te houden. En de huisregels even samen door te nemen!

Emmeline, 14