Brieven, brieven, brieven

Malou
16 feb 2017

Toen ik van de basisschool naar de middelbare school ging vond ik het enorm vervelend dat ik bij elke leraar of lerares weer moest vertellen dat mijn ouders waren gescheiden. En omdat mijn ouders niet goed waren in het communiceren met elkaar had ik altijd kopieën nodig van brieven, rapporten en dat soort dingen. Vaak moest ik tegen mijn zin aan een leraar vragen of ze een extra exemplaar hadden die ik dan aan de andere ouder kon geven.

Ik had mijn mentrix aan het begin van het jaar verteld dat ik graag van alle belangrijke brieven kopieën zou willen krijgen om zo min mogelijk gedoe tussen mijn ouders te hebben. Zij deed gelukkig haar best om dit te regelenen zonder al teveel aandacht te trekken. Want als er iets is wat je in de brugklas echt niet wil, is het anders zijn dan de rest van de klas en een speciale behandeling krijgen. De overgang van basisschool naar middelbare school was immers al moeilijk genoeg. En dan had ik ook nog eens het geluk dat ik de eerste drie jaar van de middelbare school dezelfde mentrix had en dus niet elk jaar het ‘mentorpraatje’ hoefde te houden.

Wanneer er een brief kwam over het betalen van een schoolreisje wist ik nooit aan wie ik die moest geven en aan wie ik geld moest vragen voor bijvoorbeeld de borg van de kluissleutels. Ik wist dat er ooit in een rechtszaak besloten was dat mijn moeder schoolkosten betaalde, maar als ik de brief aan haar gaf kreeg ik vaak te horen dat zij de helft betaalde en dat ik de andere helft bij papa moest halen. Die dan weer een mail naar mama stuurde dat zij die moest betalen, hij deed immers de beugels en zorgkosten. Een stomme regeling, want hij was gemaakt toen we nog op de basisschool zaten en de schoolkosten een stuk lager waren. En de beugels en ziektekosten voor mij en mijn zusje zouden heel duur uit kunnen vallen, maar het zou ook zo kunnen dat we een jaar niet zo veel zouden kosten. Ze hadden vanaf het begin af aan gewoon alle kosten door de helft moeten doen.

Anyway, altijd een lastig punt die brieven. Wat ik graag aan de mentoren wil meegeven is dat het hebben van gescheiden ouders lastig is, maar dat we er niet blij van worden als we daardoor een speciale behandeling krijgen. Het beste wat je kan doen is proberen te onthouden of een leerling kopieën nodig heeft en deze dan zo discreet mogelijk uitdelen. En dit soort afspraken ook overdragen aan een nieuwe mentor, zodat er geen ongemakkelijke situaties ontstaan voor de leerling.

Aan de ouders: stuur ons niet van de ene ouder naar de ander met een brief, maar communiceer met elkaar over wie wat betaalt of regelt.

En natuurlijk aan de brugpiepers: laat je mentor weten wat je fijn zou vinden met betrekking tot de brieven en andere afspraken die met je ouders te maken hebben.

Malou, 22

Bekijk hier ons docentenpakket