De kracht van informele steun: on(ver)vangbaar

Floor Lantink
31 mrt 2025

Leven in 2 huizen – doe het maar eens! Bij Villa Pinedo komen kinderen en jongeren hierover tips en adviezen vragen, zodat ze meer handvatten hebben voor het dagelijks leven met gescheiden ouders. Maar wat voor impact heeft deze online informele steun nou precies? En is het zo belangrijk dat we hard kunnen maken wat deze impact is? In de derde aflevering van de podcast serie ‘Andere Geluiden: de opmars van informele steun‘ wordt het belang van informele steun, maar ook het (on)belang van het meten van informele steun besproken.

Wij als stichting werken met meer dan 160 gemeenten door heel Nederland samen en weten daardoor als geen ander wat gemeenten van ons verwachten qua verantwoording. Ook weten we hoe lastig het voor sommige gemeenten is om hun eigen gemeente/regio ervan te overtuigen dat inzetten op informele steun loont, want hoe maak je dit nou écht hard?

Waar wij blij van worden, is dat in deze podcastserie eerder de vraag wordt gesteld of het wel nodig is om de impact van informele steun per organisatie hard maken. We weten toch al dat informele steun loont? Ook bij Villa Pinedo zijn we er veel mee bezig om onze impact zo goed mogelijk te kunnen meten, omdat dit van ons gevraagd wordt. Tegelijkertijd voelen we ook dat onze impact niet te grijpen is. De impact die we maken gaat over meerdere leefterreinen heen en is ook voor een deel onzichtbaar en niet vast te pakken. Én dat is nou juist onze kracht.

IS METEN NU OOK WETEN?

We merken dat we ons soms meetbaar moeten maken, zoals formele steunorganisaties dit moeten doen. In de podcast wordt benoemd dat dit informele steunorganisaties in het formele duwt: daar waar zij nou juist uit willen blijven. Waar ook wij graag uit willen blijven – we zijn juist géén hulpverleningsorganisatie. Wij willen laagdrempelig en anoniem zijn, zodat iedereen naar eigen behoefte van ons online platform gebruik kan maken.

Organisatie die informele steun bieden, springen juist in gaten die door formele steun niet wordt geboden. En zijn maatschappelijke initiatieven die vanuit intrinsieke motivatie worden opgezet en worden aangepast op de behoeften van de ‘gebruikers’. Tegelijkertijd geeft het de steungevers ook ontzettend veel terug: een maatschappelijke winst (meer mensen die zich inzetten voor anderen) wat een grote bonus is bij informele steun organisaties. Wat wil je nog meer? 

HOE IS DAT VOOR KINDEREN?

Het is aan de individuele gemeenten en (jeugdzorg)regio’s om wel of niet in te zetten op informele steun. Dit betekent dat een gezin in gemeente A meer beroep kan doen op informele steun dan een gezin in gemeente B. De kinderen worden dus de dupe van waar hun huis staat. Wij proberen dit te voorkomen door alle kinderen uit Nederland die bij ons steun komen zoeken, te verwelkomen. Tegelijkertijd brengt dit ons ook in de knel, omdat er ook kinderen van gemeenten die niet voor ons betalen, bij ons om steun komen vragen.

Deze kinderen komen naar ons met een behoefte en het past het niet bij onze missie om deze kinderen te weigeren, puur door waar hun huis staat. De kosten die wij hierdoor maken, vangen wij daarom op met fondsenwerving. Daarnaast proberen we met de desbetreffende gemeente in gesprek te gaan, als wij signaleren dat er veel kinderen uit een bepaalde gemeente bij ons komen. Hierbij merken we dat de ene gemeente/regio meer keuzeruimte heeft dan de andere en we net als andere organisaties vastzitten in een systeem dat informele steun organisaties niet per definitie steunt of faciliteert.